top of page
Writer's pictureArto Lamminen

DORA-tekniikka tuottavuuden mittaamisessa

Jaamme 5 käytännön ohjetta siitä miten voit seurata kehitystiimin suoriutumista. Olemme aiemmissa blogeissa viitanneet IT-hankintojen merkittävään muutokseen kiinteähintaisista projekteista tuntihintaisiin/asiantuntijatiimien vuokraamiseen.


Kuten todettu tästä seuraa tilaajalle uusia odotuksia johtaa ja valvoa tiimien suorituskykyä. Rahalle on hyvä saada vastinetta! Tässä blogissa esitetään muutamia tapoja mitata ja yhdistää vaatimukset sopimuksiin.



Ensin hieman taustatietoa DORAsta. DORA eli DevOps Research and Assessment on Googlen tiimi, joka on erikoistunut DevOps-käytäntöjen tutkimukseen ja arviointiin. Tavoitteena on auttaa organisaatioita parantamaan ohjelmistokehityksen tehokkuutta, laatua ja turvallisuutta.


DORAn mittareitna ovat muun muassa seuraavat 4 mittaria: Continuous Delivery Deployment Frequency, Lead Time for Changes, Time to Restore Service ja Change Failure Rate. Nämä mittarit ovat auttaneet organisaatioita ymmärtämään paremmin, miten heidän DevOps-käytäntönsä vaikuttavat ohjelmistokehityksen tehokkuuteen ja laatuun.

DORA on myös julkaissut useita raportteja, jotka perustuvat heidän tekemäänsä tutkimukseen ja dataan. Nämä raportit ovat auttaneet organisaatioita ymmärtämään paremmin DevOpsin hyötyjä ja parhaita käytäntöjä, ja ne ovat auttaneet edistämään DevOpsin käyttöä ja hyväksyntää laajemmin ohjelmistokehityksessä.


DORA-metriikkaa voidaan käyttää tiimin johtamisessa ja mittaamisessa useilla eri tavoilla. Ohessa 5 ehdotusta siitä miten voisit toimia:

  1. Seuraa ja mittaa tiimin suorituskykyä: DORA-metriikat ovat erinomainen tapa seurata tiimin suorituskykyä ja edistystä. Voit käyttää DORA-metriikkoja, kuten Continuous Delivery ja Deployment Frequency, mittaamaan kuinka usein tiimisi julkaisee uusia ominaisuuksia tai päivityksiä tuotantoympäristöön. Voit myös käyttää Lead Time for Changes -mittaria mittaamaan kuinka kauan kestää kehityksen ja tuotantoon viennin välillä. Nämä mittarit on mahdollista tuoda mukaan jo sopimusvaiheessa toimittajapuolelle. Ohjelmiston kehittyessä niiden vaatimuksia voidaan kehittää. Ideana on kuitenkin että kumpikin osapuoli ymmärtää esimerkiksi julkaisunopeuden.

  2. DORA-metriikkaa päätöksen tukena: DORA-metriikkoja voidaan käyttää päätöksenteossa, kuten ketterän kehityksen käyttöönotossa tai uusien teknologioiden käyttöönotossa. Esimerkiksi, jos tiimisi julkaisee ominaisuuksia usein ja lyhyellä johtoajalla, voit harkita ketterän kehityksen käyttöönottoa, joka perustuu nopeisiin iteraatioihin.

  3. DORA-metriikka ongelmien tunnistamisessa: DORA-metriikat voivat auttaa sinua tunnistamaan ongelmia tiimin prosesseissa tai käytännöissä. Esimerkiksi, jos Deployment Frequency on alhainen, voit käyttää tätä tietoa tunnistamaan, mikä hidastaa tiimin tuotantoympäristöön vientiä ja ratkaista nämä ongelmat.

  4. Tiimin motivoinnissa: DORA-metriikat voivat auttaa sinua motivoimaan tiimiäsi tekemään parempaa työtä tehokkaammin. Voit käyttää näitä mittareita rohkaisemaan tiimiäsi jatkuvasti parantamaan prosessejaan ja lyhentämään Lead Time for Changes -mittaria. Näin voit auttaa tiimiäsi saavuttamaan tavoitteitaan ja näkemään, miten he edistyvät.

  5. Vertaa DORA-metriikkoja muiden tiimien kanssa: DORA-metriikkoja voidaan käyttää myös tiimien vertailuun ja benchmarkkaamiseen. Voit käyttää näitä mittareita arvioidaksesi, miten tiimisi suoriutuu verrattuna muihin samankaltaisiin tiimeihin. Näin voit tunnistaa parannusmahdollisuudet ja parhaat käytännöt, jotka auttavat tiimiäsi saavuttamaan parempia tuloksia.


70 views

Recent Posts

See All
bottom of page