Ajan hengen mukaisesti kyselimme Chat-GTP:ltä näkemystä vastaukseen. Tekoäly tulkitsi että toinen termi oli kirjoitettu väärin. Siis ei Pitukri, vaan Pitakri. Ohessa Chat-GTP:n vastaus kysymykseen:
"Katakri ja Pitakri ovat kaksi erityyppistä rituaalista hierontaa, jotka perinteisesti kuuluvat Ayurvediseen lääketieteeseen Intiassa.
Katakri on silmähuuhteluun tarkoitettu ayurvedinen hoito, joka käyttää yrttisekoitusta, joka laitetaan silmiin sideharsopalojen välityksellä. Hoidon tarkoituksena on puhdistaa ja rauhoittaa silmiä sekä lievittää silmien väsymystä ja ärsytystä. Katakri-hoitoa käytetään myös silmäsairauksien, kuten sidekalvotulehduksen ja kuivasilmäisyyden, hoitoon.
Pitakri puolestaan on eräänlainen öljyhieronta, joka käyttää erityistä yrttiöljyä, joka on lämmitetty tiettyyn lämpötilaan ennen sen levittämistä kehoon. Hieronta toteutetaan usein kahden hierojan voimin, ja se keskittyy kehon eri osiin, kuten selkään, jalkoihin ja käsivarsiin. Pitakri-hoidon tarkoituksena on helpottaa stressiä, poistaa myrkkyjä kehosta, vähentää lihasten jäykkyyttä ja auttaa rentoutumaan.
Molemmat hoidot ovat osa Ayurvedista lääketiedettä, joka on perinteinen Intialainen lääketieteellinen järjestelmä, joka käyttää luonnonmukaisia hoitomenetelmiä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi."
Helpottavaa, lienee selvää että IT-asiantuntijalle on edelleen tarvetta näinkin faktapohjaiseen tietoon.
KATAKRI:
Katakri on auditointityökalu. Sen avulla voidaan arvioida kohdeorganisaation, esimerkiksi toimittajan, kyvykkyytä suojata salassa pidettävää aineistoa. Käytännössä sen avulla voidaan tehdä turvallisuusselvitys josta ilmenee riittävyys eri turvallisuusluokituksiin. Lisää asiasta: https://um.fi/katakri-tietoturvallisuuden-auditointityokalu-viranomaisille
PiTuKri:
Pilvipalveluiden turvallisuuden arviointikriteeristö taas vastaa pilvipalveluiden turvallisuuteen. Se on työkalu jolla voidaan arvioida salassapidettävän aineiston käyttöä pilvipalveluissa.
Molemmat kriteeristöt on tehty kansallisesta näkökulmasta, mutta ne tukevat myös kansainvälisiä vaatimuksia. Kriteeristöt ovat tärkeitä julkishallinnon kilpailutuksissa kun tiedon salassapidon vaatimukset ovat osana palvelua.
Keskustellaan asiasta kilpailutuksen näkökulmasta lisää!